WHO: bewerkt vlees is kankerverwekkend

Wat al langer vermoed werd is nu officieel: bewerkt vlees is kankerverwekkend!

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft op 26 oktober 2015 wereldwijd heel wat onrust veroorzaakt. Bewerkt vlees is kankerverwekkend en valt in dezelfde categorie (categorie 1) als asbest, arsenicum, alcohol en tabak. Dit betekent niet dat bewerkt vlees net zo schadelijk voor de gezondheid is als deze producten, maar wel dat de WHO het net voor bewerkt vlees net zo bewezen acht als voor deze producten dat ze kankerverwekkend zijn.

Een dagelijkse hoeveelheid van meer dan 50 gram bewerkt vlees zorgt volgens de WHO al voor een 18% grotere kans op het krijgen van darmkanker (of eventueel maagkanker). Dat is best heftig want zoveel is 50 gram niet. Drie plakken boterhamworst of ham op je brood is al bijna 50 gram. Dus mensen die gewend zijn om dagelijks vleeswaren op hun boterham te doen kunnen gemiddeld best eens ruim boven de 100 gram bewerkt vlees per dag komen als ze daarnaast ook regelmatig bewerkt vlees bij de warme maaltijd eten.

 

De vraag is in hoeverre de consument nog gevoelig is voor dit soort berichten. Er zijn al zoveel resultaten van onderzoeken gepubliceerd dat veel mensen de conclusie hebben getrokken dat eigenlijk geen enkel eten nog veilig is. Met als gevolg dat ze hun voedingspatroon niet wijzigen. Dat is wel begrijpelijk maar ook zorgwekkend als de WHO gelijk heeft. Want dan is het toch echt verstandig om de inname van bewerkt vlees te beperken. Een bijkomende vraag is dan wel in hoeverre het leed al geschied is.

 

About the author

One thought on “WHO: bewerkt vlees is kankerverwekkend”

 1. Zo nu en dan moeten we ons hele eetpatroon veranderen.

  Van de partij voor de dieren liefst helemaal geen vlees eten, Een gehaktbal kan lekker zijn, maar dat is bewerkt vlees.
  Als ik vroeger met de kleine, nu volwassen kinderen naar de slager ging kregen ze steevast een stukje worst. Dus ik was flink bezig de kinderen doodziek te maken.
  Ik moet zoutarm eten dus zo al geen broodbeleg met
  zout, maar nu is een plakje ham levensgevaarlijk omdat het gerookt is. Rookworst in de erwtensoep: Mag niet.
  Ik weet nog uit mijn kindertijd dat er prive hele varkens geslacht werden. Daar kwam geen slager aan te pas
  Behalve ingemaakt vlees werden er metworsten gemaakt, leverworsten, bloedworsten en spek werd de hele winter gegeten.
  We weten dat we verstandig moeten eten en so wie so niet te veel vlees, niet te veel slagroom, niet te veel eieren (hoewel daar het nieuwtje zo’n beetje af is,) niet te veel snoep, gebak en er komt vast nog meer.
  Aardbeien zijn vergiftig,Ook niet alle groente deugt. Darmkanker is erg maar of dat door bewerkt vlees komt?
  Ik ben tegen de te grote stallen met slachtvee. maar ook tegen de grote soja kwekerijen, die hele stukken natuur vernielen. Een vegetarisch gerecht kan smakelijk zijn. Maar vegetarisme heeft een andere oorzaak
  Een etentje in een restaurant?
  Er zal wel weer eens wat anders verzonnen worden. Insecten eters zijn er al. Maar ik ga straks naar de slager en koop vlees voor een tartaartje!
  Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Disclaimer

Wij besteden de uiterste zorg aan de betrouwbaarheid en actualiteit van de gegevens op deze website. Desondanks kunnen onjuistheden en onvolledigheden voorkomen. Wij wijzen iedere vorm van aansprakelijkheid van de hand voor onvolkomenheden dan wel onjuistheden in de op of via deze site weergegeven informatie.