Het eten van (veel) bewerkt vlees wordt met allerlei aandoeningen in verband gebracht waaronder kanker en hart- en vaatziektes. Maar waarom is bewerkt vlees ongezond?

Mensen die bewerkt vlees eten leven ongezond(er)

Bewerkt vlees ongezondBewerkt vlees wordt al tientallen jaren beschouwd als schadelijk voor de gezondheid. Mensen die op een bewuste
manier met hun gezondheid bezig zijn weten dit al lang. Daarom komt het eten van grote hoeveelheden bewerkt vlees veel meer voor bij mensen die er een ongezonde levensstijl op na houden. Van deze mensen roken er verhoudingsgewijs meer, terwijl ze juist veel minder fruit en groenten consumeren.
Het is dus mogelijk dat de conclusie dat bewerkt vlees ongezond is gedeeltelijk wordt veroorzaakt door het feit dat mensen die bewerkt vlees eten er ook andere ongezonde gewoonten op nahouden.

Bewerkt vlees ongezond - schadelijke stoffenBewerkt vlees bevat schadelijke stoffen

Samenvattend is bewerkt vlees ongezond omdat er diverse chemische stoffen in zitten die van nature niet in vers vlees aanwezig zijn. Veel van deze stoffen zijn schadelijk voor de gezondheid. Hieronder worden deze stoffen besproken.

Nitrosamines of N-nitrosoverbindingen

Bij het verhitten van bewerkt vlees vormen zich Nitrosamines of N-nitrosoverbindingen. Er zijn behoorlijk wat aanwijzingen dat deze verbindingen kankerverwekkend zijn. Proeven met dieren tonen aan dat Nitrosamines een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van darmkanker.

Nitrosamines worden voornamelijk gevormd als bewerkt vlees wordt blootgesteld aan hoge temperaturen (> 130°C), zoals bij het bakken van spek of het grillen van worstjes.

NatriumnitrietNitrosamines of N-nitrosoverbindingen worden (o.a. bij verhitting) gevormd uit natriumnitriet, beter bekend als E250. E250 is een conserveermiddel dat gebruikt mag worden in vlees(waren). Het wordt gebruikt om de rode/roze kleur van vlees te behouden, om de smaak te verbeteren en om de groei van bacteriën en botulisme tegen te gaan.

Natriumnitriet en soortgelijke samenstellingen komen ook voor in andere voedingsmiddelen zoals bepaalde bladgroenten (spinazie), maar in mindere hoeveelheden dan in bewerkt vlees. Bovendien is Natriumnitriet in groente minder schadelijk omdat in groenten ook vitamine C zit, en dat vermindert de vorming van nitrosaminen.

 

Polycyclische aromatische koolwaterstoffen ( PAK’s)

Volgt binnenkort

Heterocyclische aromatische amines (HCA)(/h3)

Volgt binnenkort

natriumchloride kristallen (Eng: sodium chloride)

Volgt binnenkort

Disclaimer

Wij besteden de uiterste zorg aan de betrouwbaarheid en actualiteit van de gegevens op deze website. Desondanks kunnen onjuistheden en onvolledigheden voorkomen. Wij wijzen iedere vorm van aansprakelijkheid van de hand voor onvolkomenheden dan wel onjuistheden in de op of via deze site weergegeven informatie.