Gaan we nu minder bewerkt vlees eten?

De WHO maakte in oktober 2015 bekend dat ze bewezen acht dat het eten van bewerkt vlees de kans op (darm)kanker vergroot. Maar gaan we daardoor nu ook minder bewerkt vlees eten? De kans is groot van niet.

De reacties op dergelijke berichten zijn in eerste instantie heftig. Vegetariërs roepen zelfgenoegzaam dat ze altijd al gezegd hebben dat vlees ongezond is, omnivoren reageren honend dat dit het zoveelste rapport is dat zogenaamd aantoont dat iets ongezond is, en de vleessector ontkent in alle toonaarden dat bewerkt vlees slecht is. Kortom, de reacties zoals je die kon verwachten.

In het verleden zijn al wel vaker onderzoeken gepubliceerd waarin een verband wordt gelegd tussen bewerkt vlees en kanker. Aangezien de consumptie van vlees sindsdien alleen maar is gestegen, kunnen we concluderen dat de consument zijn eetgewoonten niet aanpast naar aanleiding van dit soort rapporten, hoe verontrustend de conclusies ook zijn.

Minder bewerkt vlees?

Gaan we minder bewerkt vlees eten?Dat er minder bewerkt vlees zal worden gegeten is dus niet te verwachten. De vraag is vervolgens waarom niet. Het antwoord daarop blijft gissen. Misschien zijn mensen zulke gewoontedieren dat ze niet of nauwelijks in staat zijn om gewoontes aan te passen. Of we geloven zulke rapporten niet (meer) omdat er zo langzamerhand van ieder voedingsmiddel wel een rapport bestaat waarin wordt beweerd dat het slecht voor de gezondheid is.

 

Een andere reden zou kunnen zijn dat we (bewerkt) vlees gewoon te lekker vinden om het te laten staan. Hoe dan ook, de kans is groot dat we dit rapport voor kennisgeving aannemen en niet minder bewerkt vlees gaan eten dan voorheen.

About the author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Disclaimer

Wij besteden de uiterste zorg aan de betrouwbaarheid en actualiteit van de gegevens op deze website. Desondanks kunnen onjuistheden en onvolledigheden voorkomen. Wij wijzen iedere vorm van aansprakelijkheid van de hand voor onvolkomenheden dan wel onjuistheden in de op of via deze site weergegeven informatie.